מאמר אורח: בוטים באינסטגרם – כן או לא?

בוטים תופסים תאוצה ולא רק במסנג'ר של פייסבוק. כנראה שמתם לב כי באינסטגרם, מותגים שונים ומשונים עושים לכם לייק לתמונות בצורה משונה, בד"כ לכמה תמונות במקביל, ואולי גם "מבקשים" לעקוב אחריכם. אין לכם שום קשר למותג, לא ברור לכם למה בכלל מי שמתפעל את פרופיל האינסטגרם של אותו מותג הגיע אליכם אבל זה קורה.

הנה העניין: כנראה שמי שעומד מאחורי זה הוא לא בן אדם' אלא בוט.

 

ביקשתי מדביר בר, המתמחה בתפעול פרופילים באינסטגרם לעסקים, לשתף אותנו בדעתו על נושא הבוטים באינסטגרם:

(הטקסט המובא כאן הינו דעתו האישית והמקצועית של דביר בר, בעל חברת הסושיאל Double spread)

כמעט כל פרסומת רביעית בסטוריז באינסטגרם היא של חברה ישראלית, כזו או אחרת, שמבטיחה ערימות של עוקבים "איכותיים" לפרופיל האינסטגרם שלכם או של העסק שלכם. איך הם בעצם משיגים את זה? דרך אותו מנגנון שנחשב למילה האחרונה בתחום הפרסום הדיגיטלי – בוטים.

 

בוטים, "מטבעם", נוצרו למטרה אחת: קיצורי דרך. אין לכם כח או יכולת לענות ללקוחות בשוטף דרך עמוד הפייסבוק או האתר שלכם? בוט מתוכנת היטב יענה להם לכל שאלה ובכל שעה (חלקם, אגב, עושים עבודה פנטסטית). אין לכם כח לעקוב באינסטגרם אחרי התוכן הרלוונטי בשם הלקוחות שלכם? בוט יעשה את זה במקומכם (ועל הדרך גם יעשה לייק לתמונות שאנשים העלו מאירועים טראגיים או נניח בתמונות של המתחרים העסקיים שלהם באופן מביך).

 

אז למה הרבה משתמשים בבוטים באינסטגרם? כדי להבין את זה צריך ללכת עשור אחורנית. פייסבוק עדיין בתחילתה ועמודי הפייסבוק הם הסחורה החמה ביותר. ההיגיון שעומד מאחורי הבוטים באינסטגרם, עמד גם מאחורי הבוטים שעבדו עבור אנשי מדיה חברתית ובעלי עסקים שרצו להגדיל את כמות הלייקים שלהם בעמוד העסקי בפייסבוק. פחות היה חשוב להם שהלייקים לא איכותיים פינת בנגלדש, העיקר האגו, העיקר שיהיו שם כמה שיותר מהם וכמה שיותר בזול.

 

עשור מאוחר יותר' אנו שוב עדים למצוקתם של מנהלי המדיה החברתית ומנהלי השיווק, הנחרדים מכך שעמודי האינסטגרם של המתחרים שלהם גדולים יותר. למי קוראים לעזרה? כמובן, למר בוט! עשרות חברות בארץ יבטיחו לכם שהבוט שלהם הוא לא כמו של כולם והוא "יקצור" (כך בשפתם) רק, או בעיקר, עוקבים איכותיים לעמודים שלכם. אותן חברות מציעות שלל שירותים משלימים כמו like4like וידאגו לנפח את כמות הלייקים לכל תמונה כך שלא רק כמות העוקבים תגדל, אלא גם "מעורבות" העוקבים.

 

תוך שאני נזהר מאד ולא רוצה לנקוב בתארים של מה דעתי על פעולה זו, צריך להיות מאד ברורים: אדם שלוקח כסף של לקוח ומספק לו תמורה שהוא יודע שהיא לא מענה אמיתי אלא מזויף, עבור התשלומים שניתנו לו – שותף להונאה. וזה בגדול העניין. לקנות בוט ולהשתמש על מנת לנפח את המספרים עבור לקוחות – זו לא עבודת ניהול מדיה חברתית, זו הונאה ואפילו הונאה כפולה. מנהלי סושיאל, שאני מבין שצריכים להתפרנס תוך שהם מבטיחים ללקוחות שלהם הבטחות כאלה ואחרות, מתקשים מאד (והצדק עימם אגב) להביא ללקוחותיהם עוקבים איכותיים ואמיתיים בגלל שמערכת הפרסום של אינסטגרם עדיין רחוקה מלהיות טובה מאד וחוסר האונים הוא עצום. אני שותף לו ולא מוציא את עצמי מהכלל הזה. זה מתיש וקשה מאד.

 

עם זאת, ועם כל הקושי שבדבר, לשלם עבור רובוט שיעשה עבודה שאיכותה גם איומה ונוראית במבחן התוצאה, גם גורמת נזק תדמיתי ללקוח שלכם (זה מביך לראות עשרות לייקים מבתי עסק ותגובות הזויות) וגם מסכנת את הפרופיל שלכם, שהרי האלגוריתם של אינסטגרם משתנה מדי שבוע והפקרה של חשבון של לקוח בידי רובוט – זו 'חפיפניקיות' וחוסר התמצאות במרחב.

 

זה גם המקום לציין שהאשמה במצב המאד לא פשוט שנוצר היא אינסטגרם ופייסבוק, שמאפשרות את פעילותם של הבוטים הנוראיים האלה. הסיבה לכך, כנראה, היא שבוטים מעלים דרמטית את כמות האינטרקציה המתבצעת על גבי הפלטפורמה ובשורה התחתונה – זה נהדר לדו"חות השנתיים. פה ושם פייסבוק סוגרת שירות כזה או אחר כדי להראות שהיא פועלת למיגור התופעה אבל האמת היא, ממש כמו ניקוי הפרופילים המזויפים בפייסבוק בשעתו, היא שמספרים מנופחים משרתים אותה היטב לא פחות משהם משרתים את כל החברות שמפעילות את הבוטים.

 

אז מה הפתרון? אין באמת פתרון מושלם, מלבד עבודת סושיאל קלאסית של פעם. כן, עבודה ידנית של תפעול פרופיל האינסטגרם, לעבור על פרופילים רלוונטיים ולעשות לייקים ולהגיב בצורה ידנית ללקוחות רלוונטיים של בית העסק. וכן, גם להשתמש במערכת הפרסום של פייסבוק/אינסטגרם באפשרויות הקיימות גם אם המערכת רחוקה משלמות.
השקעה בעבודה ידנית, מטודית, עקבית, רלוונטית, תייצר קהל עוקבים רלוונטי לעסק ולא התעלמות במקרה הטוב או דיווח על העסק שלכם במקרה הרע.

הנאמנות למותגים מתה; יחי ההרגל

המושג נאמנות צרכנית הוא מהקלישאות הנפוצות ביותר בעולם העסקים. בין אם מדובר בחברות שמנסות לייצר לקוחות נאמנים לעסק או למוצר שלהן, ובין אם מדובר בפתרונות

יאן יאנקו על רקע חלק

אז…איך מותגים צומחים?

סיכום קצר של אחד הספרים החשובים ביותר בעולם השיווק ובניית המותגים – "איך מותגים צומחים?" של הפרופסור לשיווק ביירון שארפ

ייעוץ אסטרטגי לשיווק בעידן הדיגיטלי

מלאו את הפרטים הבאים ואחזור אליכם בתוך 48 שעות להמשך התהליך:

הדרכות על פרסום ממומן בפייסבוק

מלאו את הפרטים הבאים ואחזור אליכם בתוך 48 שעות להמשך התהליך: