קיץ 2012, אולימפיאדת לונדון, פייסבוק נותנים לראשונה מקום משמעותי לאירוע בסדר גודל שכזה. ה"מקום" הוא בדמות אתר ייעודי (אם אפשר לקרוא לו אתר) לאולימפיאדה שמרכז קישורים לעמודים של המשחקים האולימפיים, לעמוד שנקרא "לונדון 2012" ולעמודים של אתלטים שמשתתפים באולימפיאדה. כך נראה אז האתר:
אלא שזה לא היה אתר כמו שאנחנו מכירים אותו אלא יותר תת-אתר בתוך פייסבוק. הכתובת שלו הייתה https://www.facebook.com/pages/olympics (כבר לא קיים, אל תתאמצו למצוא). ישבתי מול ה"פורטל" הזה שפייסבוק פתחו וכל מה שיכולתי לחשוב עליו זה שיום יגיע ופייסבוק יתנו לעסקים לפתוח אתרים בתוך פייסבוק.
לאור ההתפתחויות האחרונות של פייסבוק כנראה שלא הייתי רחוק במה שחשבתי: השינויים האחרונים מוכיחים שפייסבוק הופכים להיות ה-מקום לעסקים ובחלק מהמקומות בעולם הם אפילו הופכים להיות האינטרנט עצמו.
כדי להסביר את הכוונה שלי בואו נעבור על מספר דברים שפייסבוק עשו בשנה האחרונה שהופכים אותם להיות מה שהם, דברים שגם יוכלו לעזור להבין לאן החברה מכוונת:
אינטרנט לכולם
אחת מהיוזמות הגדולות והמדוברות ביותר של פייסבוק בשנה האחרונה נקראת בשם (יש שיגידו יומרני) Internet.org. המטרה של היוזמה היא לאפשר גישה לאינטרנט במדינות מתפתחות, גם כאלו שאין בהן אינטרנט בכלל.
היוזמה מתחלקת לשתיים:
1) לאפשר גישה לאינטרנט סלולרי חינמי במקומות בהן קיים אינטרנט סלולרי מלכתחילה. פייסבוק השיקו את השירות במדינות כמו הודו, אינדונזיה, מדינות באפריקה, ברזיל ועוד. כל מי שנרשם לשירות יוכל ליהנות מגישה חינמית לאינטרנט סלולרי. כמובן שיש כאן "אבל": הגישה החינמית לא ניתנת לכל אתר אלא רק לאלו שמשתפים פעולה עם פייסבוק ביוזמה וכאלה שהוגדרו על ידי פייסבוק כ"שירותים חיוניים". לא מזמן פייסבוק החליטו לפתוח את היוזמה וכל מפתח יכול קיום לפנות לפייסבוק ולבקש להיות חלק מהפרויקט.
2) להביא אינטרנט סלולרי למקומות בעולם שבו אין בכלל אינטרנט. לשם כך פייסבוק קנו חברה שעוסקת בייצור מל"טים סולריים. המטרה היא להטיס את המל"טים 24/7 מעל מדינות שבהן אין אינטרנט ולשדר אינטרנט סלולרי באמצעות לייזר. נשמע כמו מדע בדיוני? אז זהו, שזה אמיתי לחלוטין. הנה הפוסט שבו מרק צוקרברג מודיע על הנושא:
שליטה על היציאות לאינטרנט
בסביבות אוגוסט 2014 פייסבוק התחילו להפעיל דפדפן משלהם במכשירים ניידים. בכל פעם שגולש לוחץ על קישור באפליקציית פייסבוק שמוביל לאתר חיצוני, במקום שהקישור יפתח בדפדפן ברירת המחדל של המכשיר (ספארי/כרום) הוא נפתח בדפדפן של פייסבוק. רובכם כנראה בכלל לא מודעים שזה מה שקורה. כדי לראות את הדפדפן הזה לחצו על קישור מתוך אפליקציית הפייסבוק, לחצו על לחצן ההגדרות מצד ימין למעלה ושימו לב לאפשרויות: אחת מהן היא "לפתוח את הקישור בדפדפן כרום" (באייפון זה יהיה ספארי). אז מה זה הדפדפן שאתם נמצאים בו עכשיו? 😉
אגב, את האפשרות הזו אתם יכולים לבטל דרך ההגדרות בפרופיל האישי שלכם באפליקציה:
הייתם מצפים שפייסבוק יפתחו גם דפדפן לדסקטופ אלא שפייסבוק הבינו שעדיף להשקיע את המאמצים במובייל וזה מוביל אותי לנקודה הבאה:
מאמרים מידיים
Posted by Facebook Media on Tuesday, May 12, 2015
במאי השנה הודיעו פייסבוק על השקת מאמרים מידיים. זו אופציה חדשה שבשלב זה שמורה רק ליצרני תוכן גדולים ועדיין נמצאת בשלב הבדיקות. הפיצ'ר החדש נותן את האופציה להעלות תוכן ישירות מהשרתים של פייסבוק. לחיצה על התוכן לא תעביר לאתר חיצוני אלא תשאיר את הגולש בתוך פייסבוק. כך, במקום שגולש ימתין בין 5 ל-8 שניות בממוצע עד שהתוכן ייטען לו בטלפון התוכן עולה במידי, בדיוק כמו לחיצה על תמונה בניוז-פיד בפייסבוק. אחרי הטסט הראשון שהיה במאי אנשים היו בטוחים שהמוצר לא הצליח כפי שקיוו בפייסבוק. אלא שאז התברר שזה היה ניסוי כלים ולא רק שהניסוי עבר בהצלחה, יצרני תוכן עומדים בתור להשתמש בפיצ'ר החדש. הניו-יורק טיימס הודיעו כי הם עומדים להעלות לא פחות מ 30 מאמרים מדי יום באמצעות הפיצ'ר החדש לפייסבוק והם לא היחידים, גם באזפיד הודיעו על כך.
הכוח של פייסבוק
בהמשך למגמת הטמעת התוכן בתוך פייסבוק, העלה מגזין Fortune מאמר שמשווה בין פייסבוק ליצרני תוכן אחרים ושואל את השאלה האם כדאי ליצרני התוכן לחבור לפייסבוק. זה קצת מצחיק שמשווים את הניו-יורק טיימס וניוז-קורפ לפייסבוק היות ופייסבוק היא כלי להעברת תוכן ולא יצרנית תוכן. אך הכוח שפייסבוק צברה בתור פלטפורמה להעברת תוכן גורם ליצרניות התוכן להתייחס אליה ביראת כבוד. אמ;לק למאמר: למו"לים אין ממש הרבה ברירה.
כפתור קנייה ישירות מהניוז-פיד
בתחילת יוני פייסבוק הודיעו על הרחבת הבטא לאפשרות להטמיע כפתור לקנייה ישירות מהניוז-פיד יחד עם פלטפורמת המסחר המקוון שופיפיי. גולשים יוכלו בלחיצה על כפתור בפוסט בניוז-פיד לקנות פריטים מחנויות בהן הם ביקרו בעבר. הדבר יתאפשר על ידי הזנת אמצעי תשלום באופן חד פעמי ואז רכישה חוזרת ללא הצורך להזין כל פעם מחדש את אמצעי התשלום. במילים אחרות עוד דרך להשאיר גולשים בתוך פייסבוק.
טפסי יצירת קשר ישירות מפייסבוק
בנוסף לכפתור רכישה שמאפשר רכישה ישירות מהניוז-פיד, בסוף יוני הודיעו פייסבוק על ניסוי כלים נוסף: מודעה שתתפקד בתור טופס יצירת קשר (טופס ליד) ישירות מהמובייל. כל מפרסם יוכל לבנות טופס ליד עם שדות שימולאו אוטומטית והגולש יוכל להחליט איזה מהמידע הוא רוצה לשלוח ו/או לשנות לפני השליחה של הטופס. עוד לא ברור לגמרי כיצד הכלי יעבוד ומה קורה עם כל אלו שילחצו על המודעה אבל לא ישלחו אותו אבל בהחלט מדובר בקפיצת מדרגה בכל הקשור לכלים שעומדים לרשות העסקים בפייסבוק.
החזון לעתיד – מודעות אינטראקטיביות
בפסטיבל קאן האחרון הציגו פייסבוק את החזון שלהם לגבי הנראות של מודעות בפייסבוק. אתן לסרטון לדבר בעד עצמו:
ניתן לראות מהסרטון שפייסבוק רוצים לאפשר למפרסמים לעשות פחות או יותר הכל בתוך פייסבוק. כל דבר שיגרום לגולש להישאר בתוך פייסבוק ולמפרסם לשים יותר כסף בתוך פייסבוק
לסיכום
אז מה היה לנו? אינטרנט לכולם, דפדפן בשליטה של פייסבוק, תוכן שעולה ישירות מהשרתים של פייסבוק, האפשרות לרכוש ישירות דרך פייסבוק וטפסי יצירת קשר שמוטמעים אוטומטית בתוך המערכת. שילוב של כל הדברים האלה עדיין לא באמת מחליף את האינטרנט אבל אם נחבר את כל חלקי הפאזל נבין שפייסבוק הופכים להיות גדולים על האינטרנט (וזה עוד לפני השליטה שלהם בפלטפורמות הפצת תוכן דוגמת וואטסאפ ואינסטגרם). מה שראיתי ב 2012 מאוד קרוב למציאות: הרגע שבו כל עסק, קטן כגדול, יוכל לפתוח נוכחות אינטרנטית ישירות דרך פייסבוק כשהוא פוסח על הצורך לרכוש דומיין, לפתוח אתר, לשלם למערכת דפי נחיתה ולהיות בטוח שה"אתר" הפייסבוקאי שלו יהיה נגיש מכל מקום בעולם.
ולמה בעצם פייסבוק מתאמצים כל כך לתת לכם לעשות הכל דרך פייסבוק? אז כמובן שמעבר למידע העצום שנאגר בתוך פייסבוק (וידע זה כוח) החברה דואגת שהתקציבים שלכם יעברו במלואם אליהם. אם כיום יש לעסק קטן/בינוני סכום מסוים לפרסום, חלק מהסכום הזה הולך לתפעול אתר על כל המשתמע מכך. אם פייסבוק יאפשרו לעסקים להקים את העסק שלהם מאפס דרך הפלטפורמה שלהם, יש הרבה יותר סיכוי שחלק ניכר יותר מהתקציב המיועד לפרסום יעבור לפייסבוק בלי לעבור אצל גורם צד ג'.
אני עוד לא יודע האם זה העתיד ומשאיר לכם להסיק את המסקנות. בכל מקרה פייסבוק לא נחים על זרי הדפנה ועובדים במרץ לשפר את הפלטפורמה שלהם ולהפוך אותה לנגישה יותר, טבעית יותר וטובה יותר.