האם גוגל היא באמת מלכת החיפושים?

בכל רבעון יוצאים נתונים של כל מיני חברות מחקר שמוכיחות דבר אחד: גוגל הוא מנוע החיפוש המוביל בעולם ונתח החיפושים בו הולך וגדל. נכון שהגדילה מבחינת אחוזים היא לא גדולה אך זו עדיין גדילה.

לדוגמה: על פי המחקר האחרון שיצא מחברת המחקרים קומסקור, כמות החיפושים שהתבצעו בגוגל בחודש ינואר האחרון בלבד עמדה על יותר מ 13 מיליארד חיפושים בחודש ורק בארה”ב וזו עוד עלייה של 7% לעומת דצמבר 2013.

הורד (5)

לכאורה, על פניו, אין על גוגל. אם תוסיפו לזה גם את העובדה שמנוע החיפוש השני בגודלו בעולם הוא יו-טיוב אז הרי שבהחלט גוגל שולטת לחלוטין בתחום החיפוש.

אבל כמובן שלא הייתי כותב את המאמר הזה כדי להוכיח שגוגל שולטת (תתתת) כי את זה כבר כולם יודעים. אני רוצה להציג דווקא זווית ראייה אחרת, זווית שדי בטוח גם גוגל מודעים אליה: החיפוש החברתי!

הבעיה עם המחקרים שמדרגים מנועי חיפוש זו העובדה שלבדוק מספר חיפושים במנועי חיפוש זה קל: מקבלים מידע ממנועי החיפוש כמה פעמים אנשים לחצו על “חפש”. אבל מה קורה אם אין כפתור “חפש”? מה קורה אם החיפושים מתבצעים בצורה שאותה מאוד קשה לכמת למספר אך יחד עם זאת החיפושים האלה הופכים לתדירים יותר ויותר?

כאן נכנס המושג “החיפוש החברתי” כפי שאני מגדיר אותו: פוסטים בפייסבוק, ציוצים בטוויטר ותכתובות בוואטסאפ שמטרתם לקבל אינפורמציה (יש גם שחוקרים את התחום תחת הנושא “חכמת ההמונים”). בתור אחד שנמצא בפייסבוק משנת 2007 אני יכול להעיד שכמות האנשים שפונים לפייסבוק על מנת לקבל מידע מחברים רק הולכת וגדלה.

תחשבו על זה: כמה מהחברים שלכם מעלים פוסטים בסגנון “המלצה לצימר”, “המלצה לסרט”, “מה דעתכם על..” ופוסטים שמתחילים ב”מח כוורת”? תחשבו על כל האנשים ששולחים הודעות קבוצתיות בוואטסאפ לקבלת רעיונות, עצות ועזרה. תחשבו על כל האנשים שפונים אליכם בהודעות פרטיות דרך הרשתות החברתיות כדי לקבל עצה או המלצה. אז אם התופעה הזו רק הולכת וגדלה, איך זה שגוגל היא עדיין מלכת החיפושים?

הנה כמה דוגמאות לפוסטים כאלו:

הורד (1)

 

הורד

 

 

הורד (6)

כפי שציינתי לעיל, בגלל שלא ניתן לכמת את כמות השאלות שנשאלות ברשתות החברתיות מאוד קשה גם לדעת את היקף התופעה. מה שאנחנו כן יודעים זה שכל שאלה ברשתות חברתיות שמקבלת תשובה מונעת מהגולש ללכת לגוגל (או כל מנוע חיפוש אחר לצורך העניין). גם אם הגולש פונה לגוגל זה יהיה לרוב לחפש ישירות מותג כלשהו לאחר עצה מחברים ולא לקבל עזרה ממנוע החיפוש.

אז לא, גוגל לא תפסיק להיות מחר מקור לעזרה אבל בהחלט ניתן לראות כאן מגמה שהולכת וגדלה. מעניין יהיה לראות אם פייסבוק, או כל רשת חברתית אחרת, יוכלו אי פעם לכמת את זה לכדי מספר.

ייעוץ אסטרטגי לשיווק בעידן הדיגיטלי

מלאו את הפרטים הבאים ואחזור אליכם בתוך 48 שעות להמשך התהליך:

הדרכות על פרסום ממומן בפייסבוק

מלאו את הפרטים הבאים ואחזור אליכם בתוך 48 שעות להמשך התהליך: