אינסטגרם משיקים את אפליקציית המסרים Bolt, כרגע בשלוש מדינות: ניו-זילנד, סינגפור ודרום אפריקה. האפליקציה מאפשרת לכם לשלוח בלחיצת כפתור אחת תמונה או וידאו לחברים.
נשמע מוכר? נכון, סנאפצ'אט. נשמע מוזר? נכון, פייסבוק השיקו אפליקציה דומה לזו שנקראת Slingshot. ורק בימים האחרונים כל הרשת געשה סביב השקת אפליקציה זהה נוספת מבית מובלי הישראלי בשם Mirage.
אז לפני שאומר את דעתי בנושא אינפלציית אפליקציות שיתוף התמונות המידיות, קודם כל כיצד בולט של אינסטגרם עובדת (תורגם מטק-קראנץ'):
באופן מפתיע, או שאולי כבר לא כל כך מפתיע לנוכח הצהרתו של מרק צוקרברג על חשיבות פרטיותם של הגולשים, ההרשמה לאפליקציה לא נעשית בעזרת חשבון פייסבוק/אינסטגרם אלא באמצעות הזנת מספר הטלפון שלכם. האפליקציה מושכת את כל רשימת אנשי הקשר שלכם ואתם יכולים לסדר אותם ברשימות משלכם. במקום כפתור מצלמה סטנדרטי, האפליקציה מציגה לכם תמונות של אנשי הקשר שלכם ובלחיצה על אחת התמונות שלהם תישלח אליהם התמונה שתצולם באותו הרגע. בלחיצה ארוכה על תמונה וזה ישלח וידאו. מיראז' של מובלין עובדת באופן זהה לחלוטין (כבר אמרתי אינפלציה?)
ברגע שאתם מקבלים תמונה/וידאו, זה יופיע לכם כהתראה בחלק המרכזי העליון של האפליקציה. לאחר שתצפו בתמונה, אתם מוחקים אותה בעזרת הזזה של האצבע (swipe). תוכלו לבחור לענות עם תמונה משלכם או עם טקסט. מענה עם טקסט ישים את הטקסט על תצוגה מעורפלת של התמונה המקורית שקיבלתם, וזה זהה לאפליקציית סלינג-שוט של פייסבוק.
פיצ'ר מגניב במיוחד זה "לשקשק כדי לבטל". בדומה לפיצ'ר החזרת מייל שנשלח של ג'ימייל, גם בבולט תוכלו לשקשק את הטלפון בשניות הראשונות לאחר שליחת התמונה על מנת לבטל את השליחה. אותו פיצ'ר מאפשר גם לשמור את התמונה על הטלפון.
הכתב בטק-קראנץ' מסביר שלדעתו אין בבולט שום חידוש. לטענתו לאפליקציה יש תחרות מאוד קשה מצד שתי אפליקציות זהו: טאפ-טוק ומיראז' של מובלי. במקרה של מיראז', התחרות אף יותר עזה לנוכח העובדה שמיראז' הגיעו ל 200 אלף הורדות ב 24 השעות הראשונות לאחר השקת האפליקציה, הגיעו למקום הרביעי באפליקציות החינמיות בחנויות האפליקציות של גוגל ואפל ולמקום הראשון באפליקציות חברתיות.
והנה דעתי בנושא:
משום מה הכתב בטק-קראנץ' שכח כמעט לחלוטין את אפליקציית הסלינג-שוט של פייסבוק וכמובן אף מילה על סנאפ-צ'אט (לא שצריך, כל האפליקציות האחרות בסך הכל די מנסות לשכפל את ההצלחה שלהם).
בולט, בניגוד למיראז' וטאפ-טוק, הושקה בשלוש מדינות מאוד לא שגרתיות להשקת אפליקציות מערביות: ניו-זילנד, סינגפור ודרום אפריקה. אינסטגרם אומרים שהסיבה לכך נעוצה בעובדה שמדינות אלה הן מהמדינות הפעילות ביותר באינסטגרם ולכן הם האמינו שיש שם קהל שיאמץ הרבה יותר מהר את האפליקציה. וזה מעניין כי לרוב אפליקציות מהסוג הזה מושקות קודם כל בארה"ב.
לפני כמה ימים שוחרר צילום מסך של בחורה שראתה מודעה באינסטגרם שעודדה אותה להוריד את אפליקציית בולט. למה אני מציין את זה? פוטנציאל הקידום האורגני שיש לאינסטגרם, וכמובן לפייסבוק, לא משתווה לאף אפליקציה אחרת בעולם. נכון, אני מאוד בספק שפייסבוק ישתמשו באחד הנכסים המוצהרים שלהם (מסנג'ר או האפליקציה הראשית) כדי לקדם את בולט, אבל אינסטגרם כבר עשו את זה. אמנם בטעות, אבל זה די ברור לאן זה הולך. עכשיו תחשבו מה יקרה אם רבע מיליארד משתמשים יקבלו את ההודעה הזו. אני מניח שקצב ההורדות יעבור הרבה השקות של אפליקציות אחרות
ועוד דבר על אינפלציית האפליקציות מהסוג הזה: נשאלת השאלה – למה? אף אחת מהאפליקציות האלה לא מציגה פיצ'ר כלשהו שמפיל אותך ואתה אומר לעצמך "אני חייב את זה". גם אין שום דרך מקורית לשכנע חברים להוריד אפליקציה כזו או אחרת. בנוסף, לדעתי פייסבוק פשוט משתעשעים ברעיון שהם יכולים לפתח איזה אפליקציה שהם רוצים ולהראות לסנאפצ'אט, שבעבר סירבו להירכש על ידם, שהם לא באמת צריכים אותם.
מעבר לכל זה, יש לשים לב לאחד הדברים שמרק צוקרברג אמר במסיבת העיתונאים האחרונה שפייסבוק קיימו: אנשים יכולים לשתף תמונות עד כמות מוגבלת. טקסט לעומת זאת משתפים הרבה יותר. אפליקציות כמו המסנג'ר של פייסבוק וואטסאפ יהיו הרבה יותר בשימוש מאשר אפליקציית תמונות כזו או אחרת.
ובכל זאת, יהיה מעניין לראות את התמונה המלאה של האפליקציות האלה.
מקורות: The Next Web, טק-קראנץ', בולט