כל מה שצריך לדעת על ה'מרקטפלייס' של פייסבוק: המקום החדש למכור ולקנות מוצרי יד שנייה

קרייגליסט, אחד מאתרי 'יד שנייה' הגדולים, אם לא הגדול בעולם, נוסד בשנת 1995 (ולמען האמת גם נראה ככה) על ידי קרייג ניומרק, עם 50 עובדים והכנסה של 694 מיליון דולר (נכון ל-2016).

יד2, האתר הגדול בישראל לקנייה ומכירה של דברי יד שנייה, נוסד ב-2005 (ולמען האמת גם נראה ככה) על ידי שון תל ונמכר לוואלה! תמורת סכום כולל של 167 מיליון שקלים.
ב-2015 האתר נמכר לקבוצת אקסל שפרינגר וקרן ההשקעות ג'נרל אלקטריק תמורת כ-800 מיליון ש"ח.

המשותף לשני האתרים הללו, פרט לעובדה המשונה שבשניהם עיצוב האתר בתחתית סדר העדיפויות, זו היכולת של אנשים פרטיים להעלות ולמכור פריטי יד שנייה או לחילופין למצוא פריטי יד שנייה.

בזירה שנראית, לכאורה, רוויה, מסתבר שישנו אתר נוסף, שייעודו שונה לחלוטין, והוא החל לנגוס בשוק מוצרי היד השנייה.
לאתר זה קוראים: פייסבוק. מופתעים?

זה לא חדש

כבר שנים שקבוצות שלמות בפייסבוק עוסקות בחשיפה ומכירה של מוצרי יד שנייה, החל מפריטים קטנים כגון פרטי לבוש, מוצרי חשמל ועד קבוצות שלמות העוסקות בהעלאת דירות להשכרה ולמכירה.
היתרונות של פייסבוק הם, כמובן, הגודל, החשיפה הפוטנציאלית ובעיקר תופעת ה"פה לאוזן".

בעבר אנשים נטו להעלות מודעות ליד2 ואז לשתף את המודעה בפייסבוק, אך נראה שגם מגמה זו השתנתה וכיום אנשים מעדיפים להעלות את מה שיש להם להציע או את מה שהם מחפשים קודם בפייסבוק ורק לאחר מכן בודקים ביד2.
אני יכול להעיד באופן אישי כי את שתי הדירות האחרונות ששכרתי מצאתי דרך קבוצות בפייסבוק, זאת למרות חיפוש בלתי פוסק ביד2.

לצד היתרונות של הקבוצות יש גם לא מעט חסרונות: זה לא מסודר, בהרבה מקרים צריך אישור להצטרף לקבוצה, לא ברור מה החוקיות של הדברים, אין יכולות סינון ועוד. לאור העובדה שקבוצות פייסבוק לא נועדו לזה, הגיוני שהתהליך לא יהיה מושלם.

אך יש מישהו שזיהה את הפוטנציאל הגלום בכך שאנשים פונים לפייסבוק לשתף את מרכולתם או לחפש את מה שהם צריכים: פייסבוק עצמם.

באוקטובר 2016 פייסבוק השיקו בארה"ב את ה-"מרקטפלייס" (Marketplace), מקום למכירה וקנייה של דברי יד שנייה עם הגבלה ייחודית (ומעניינת): גילאי 18 ומעלה בלבד.

המרקטפלייס של פייסבוק תפס תאוצה כיאה לכלים אחרים של פייסבוק; בתוך שנה וחצי, יותר מחצי מיליארד אנשים מ-51 מדינות משתמשים במרקטפלייס מדי חודש והחיפושים במרקטפלייס שולשו במהלך 2017.
שנה לאחר השקת המרקטפלייס, באוקטובר 2017, פייסבוק השיקו אזור ייעודי למכירת רכבים יד שנייה מסוכנויות רכבים, ובנובמבר 2017 השיקו במרקטפלייס גם אזור ייעודי לדירות להשכרה עם אפשרויות חיפוש וסינון רלוונטיות כגון מיקום, גודל, מספר חדרים, מחיר ועוד.

בפברואר השנה הודיעו פייסבוק על פתיחת המרקטפלייס במדינות נוספות, בהן ישראל. השקת האזור הינה הדרגתית ותוכלו להגיע למרקטפלייס דרך כאן: https://www.facebook.com/marketplace

מה מיוחד במרקטפלייס של פייסבוק?

  • מעתה יש מקום ייעודי ומסודר בפלטפורמה שהרבה מאיתנו בכל מקרה מעלים לתוכה דברים שאנחנו רוצים למכור או להשכיר.
  • במדינות בהן זה אפשרי, ניתן לבצע קנייה ישירות דרך פייסבוק.
  • נושא העלאת ומכירת הפריטים הוא לחלוטין בחינם ופייסבוק לא מתכוונים לקחת אחוזים.
  • התאמה למובייל: להבדיל מאתרי יד שנייה אחרים, פייסבוק ומובייל זה כמו קים וקרדשיאן, זה תמיד ביחד. אתרי יד שנייה מאופיינים בממשקים מסורבלים למדי כאשר המרקטפלייס פועל כמו כל דבר אחר בפייסבוק: שלוש-ארבע הקלקות והפריט שלכם באוויר.
  • אבטחה: באתרים כמו קרייגליסט ויד2 אין זיהוי אמיתי של משתמשים. ניתן בקלות לזייף "פרופיל" של מוכר וכתוצאה מכך אמינות האתר נפגעת. במקרה של פייסבוק יש פרופיל מאחורי הפריט. נכון, זיופים קיימים גם בפייסבוק, אבל לפחות במרקטפלייס תוכלו לראות מי המוכר, כמה זמן הוא בפייסבוק ואיזה פריטים אחרים הוא העלה למרקטפלייס.
  • הגנה על פרטיות: להבדיל מאתרי יד שנייה למיניהם, אין צורך לתת מייל ו/או טלפון כשאתם מוכרים מוצרים במרקטפלייס. כל התקשורת מתבצעת דרך המסנג'ר של פייסבוק כאשר היתרון שניתן לבצע דרכו גם שיחות טלפון.

מה צפוי במרקטפלייס של פייסבוק?

  • כיאה לפלטפורמה עם מערכת פרסום, פייסבוק בוחנים שילוב של מודעות במרקטפלייס, דבר אשר נותן לפייסבוק עליונות על פני כל פלטפורמת יד שנייה אחרת לאור אפשרויות הפילוח שיש למערכת להציע. בשלב זה לא ברור איזה סוגי מודעות יהיו והאם ניתן יהיה לקדם בכסף מוצרים שמועלים לפלטפורמה.
  • מערכת לזיהוי פריטים ובינה מלאכותית: פייסבוק משתמשים בלימוד מכונות (Machine learning) על מנת לקצר את כל תהליך העלאת הפריטים למרקטפלייס ולאפשר לאנשים למצוא מהר יותר את מה שהם צריכים. אם הורים מחפשים עריסה לתינוק, פייסבוק יתנו הצעות לפריטים משלימים נוספים שיכולים להיות רלוונטיים והכל ליד המיקום של ההורים.
  • כל עולם היד שתיים במקום אחד: כבר עכשיו בחלק מהמדינות בהן המרקטפלייס פועל ניתן לקנות רכבים ולמצוא דירות להשכרה וכל זה באזורים ייעודיים לכך עם אפשרויות סינון נרחבות. בנוסף קיימות הקטגוריות הבאות: עבודות, דילים יומיים (בשת"פ עם איביי), כרטיסים (בשת"פ עם Eventbrite ו-Ticketmaster) ו-חנויות – מציג מוצרים מעמודים עסקיים בהם יש חנות.

לסיכום, עוד מוקדם להגיד האם המרקטפלייס של פייסבוק "ייחסל" אתר כזה או אחר אבל היתרונות לגמרי ברורים. ואם נסתכל על אתרים גדולים יותר כגון איביי ואמאזון, על חיבורים לאינסטגרם, מסנג'ר וואטסאפ, ניתן להבין שלא רחוק הרגע שבו עסקים קטנים שלמים יוכלו להתקיים דרך המרקטפלייס.

יאן יאנקו על רקע חלק

אז…איך מותגים צומחים?

סיכום קצר של אחד הספרים החשובים ביותר בעולם השיווק ובניית המותגים – "איך מותגים צומחים?" של הפרופסור לשיווק ביירון שארפ

ייעוץ אסטרטגי לשיווק בעידן הדיגיטלי

מלאו את הפרטים הבאים ואחזור אליכם בתוך 48 שעות להמשך התהליך:

הדרכות על פרסום ממומן בפייסבוק

מלאו את הפרטים הבאים ואחזור אליכם בתוך 48 שעות להמשך התהליך: